Akoestiek

 

Poundcake studios en Akoestiek

Poundcake studios hecht veel waarde aan akoestiek. De akoestiek waarin je opneemt en mixes maakt oftewel je studio akoestiek, is van groot belang voor de kwaliteit van je opnames. Je zou denken dat je naar je studio monitors luistert, maar het geluid dat je hoort wordt voor ongeveer 50% bepaald door de omgeving waarin je zit. Ook geluidsisolatie speelt een belangrijke rol, want je wil natuurlijk geen last hebben van wat buiten de ruimte gebeurt en andersom. Hieronder geven we uitleg waarom akoestiek bij poundcake studios belangrijk is om de optimale eindresultaat te bereiken.

Waarom is akoestiek belangrijk voor een studio?

Wanneer je een fantastische mix hebt gemaakt in een normale studio, zal deze op dat moment te gek klinken. Echter wanneer je deze mix in een andere ruimte beluisterd valt het resultaat enorm tegen. Veel producers en engineers hebben te maken met dit probleem, dit is vaak het gevolg van verkeerde akoestiek in je studio. Goede akoestiek is dus belangrijk voor een juiste opname en mix die uiteindelijk overal fantastisch zal klinken.

Reflecties en absorptie

Bijna elk materiaal reflecteert geluid. Dit heeft te maken met de samenstelling van verschillende materialen. Elk materiaal reflecteert anders. Het effect van reflectie wordt ook wel galm genoemd. Er is geen enkel materiaal dat 100 % reflecteert. Anders zou elk geluid voor altijd weerkaatst kunnen worden. Hier komt de term absorptie bij kijken. Zachte materialen hebben een hoge absorptie en lager reflectie terwijl harde materialen een hoge reflectie hebben en een lager absorptie. Net zoals bij de reflecties, absorbeert elke materiaal anders. Met deze wetenschap heeft poundcake team een uitgebreid plan van aanpak gemaakt als het gaat om akoestiek. Hierdoor is er voor elk ruimte apart een uitstekende samenstelling gemaakt van VICOUSTIC reflectie en absorptie panelen.

De ideale studio…..

De perfecte akoestische ruimte bestaat niet! Poundcake studios heeft er alles aan gedaan om dichtbij te komen. Dit hebben wij kunnen bereiken door de opnameruimten lucht en geluiddicht te bouwen. Dit in combinatie met de juiste materialen, panelen en vormgeving. Hierdoor is de galmtijd tot een minimum gereduceerd. De opnameruimten zijn dus stil, maar verliezen geen realistisch contact met de buitenwereld. Oftewel Akoestische beeldvorming is ongeveer hetzelfde als de normale wereld.

Staande golven

Bij poundcake studios valt direct op dat er weinig rechte wanden in de opnameruimten te vinden zijn. Dit is een uitgedacht design dat is ontwikkeld om staande golven te voorkomen. Staande golven kennen we allemaal, denk maar eens aan die mooi resonerende toon in de badkamer of op het toilet. Dit fenomeen treedt op wanneer de afstand tussen twee reflectieve, parallelle vlakken gelijk is aan een golflengte van een toon. De geluiden worden dan steeds weerkaatst naar dezelfde locatie. Om dit te voorkomen dienen parallelle vlakken zoveel mogelijk vermeden te worden omdat de geluiden dan niet heen en weer gekaatst kunnen worden tussen twee vlakken. Hier komt het uitgedacht design dus aan zet en heeft poundcake studios om deze reden schuin geplaatste plafonds en wanden.

Akoestische panelen vicoustic

Inmiddels besef je dat er heel wat komt bij kijken m.b.t. een studio en akoestiek. Hierboven hebben we reeds aangegeven dat er voor de juiste akoestiek een plan is gemaakt voor een juiste combinatie van materialen en technieken. Heel belangrijk hierin zijn de akoestische panelen van Vicoustic. Er is gebruik gemaakt van diffusers en absorbers oftewel reflecterend harde panelen en absorberend zachte panelen. Voor elke opnameruimte en op elke positie is een strategie gebruikt dat ervoor moet zorgen om maximaal akoestisch resultaat te realiseren. Dit dus om de galmtijd tot een minimum te reduceren.

Basstraps

Poundcake studios heeft in de main controle ruimte basstraps aan de achterkant oftewel dead end. Dit zijn grote absorbers om de lage tonen te kunnen absorberen. Normale absorbers kunnen weinig tot geen lage tonen absorberen. Deze basstraps zijn belangrijk in de main controle ruimten om zo dus ook de lage tonen te laten ontwikkelen maar niet te laten overheersen. Geluidsisolatie

Poundcake studios vindt geluidsisolatie uitermate belangrijk. Dit hebben we zoveel mogelijk proberen toe te passen in de opnameruimtes. Er is daarom conform de welbekende box in box constructie gewerkt. Dit houd in dat elke opname ruimte is ingepakt in een andere ruimte. Er spelen gedurende dit proces ontzettend veel voorwaarden en criteria mee en is nauwkeurigheid van cruciaal belang. Denk hierbij aan het vermijden van trillingen en contactgeluid van wanden. Even belangrijk is dat de binnenste box luchtdicht moet zijn ten opzichte van de buitenste box. De buitenschil is gebouwd middels kalkzandstenen die beter isoleren vergeleken met betonblokken. Er is vanzelfsprekend ook gebruik gemaakt van verschillende isolatiematerialen. Voor de wanden is er gebruik gemaakt van vicycle en acoustifit. Voor de plafonds is er gebruik gemaakt van isoblanket pro, vicycle en acoustifit. Voor de vloer is gebruik gemaakt van vicork. Deze isolatie materialen zijn zoals de akoestische panelen ook geleverd door Vicoustic.

Hoeken

In hoeken vinden veel reflecties plaats, hoe scherper de hoek hoe meer reflecties. In feite vinden zorgen hoeken dus voor ongewenste effecten. Poundcake studios heeft bij alle opnameruimtes deze hoeken vermeden. Hierdoor ontstaan er geen ongewenste effecten en-/of geluiden in de opnameruimtes.

Tot slot

Poundcake studios heeft opnameruimtes die akoestisch tot de beste behoren in hun soort. Wat betreft geluidsisolatie voldoen wij meer dan aan de gestelde normen en dit in beide richtingen. Kortom Poundcake studio is een uitstekende, maar vooral een ideale plek voor geluidsbewerking.